
Het thema van het Dimpact-congres in 2025 is: ‘Pak het Podium!’. In 2025 wordt PodiumD stapsgewijs bij steeds meer gemeenten uitgerold en is bij veel gemeenten al onderdeel van de dienstverlening. Dit vraagt niet alleen om technische stappen, maar ook om visie, samenwerking en leiderschap. Want digitale transformatie is mensenwerk – en jij speelt daarin een hoofdrol. Daarom nodigen wij jou tijdens het Dimpact-congres 2025 uit om het podium te pakken.
Wij bieden een veelzijdig programma aan parallelsessies, verdeeld over drie inhoudelijke sporen:
- Dienstverlening: hoe maken we onze dienstverlening makkelijker en toegankelijker voor inwoners?
- Samenwerking: hoe komen we samen tot duurzame digitale oplossingen?
- Digitaal leiderschap: wat vraagt de transformatie van ons als professionals?
Laat je inspireren door gemeenten, ontwikkelpartners en vernieuwers binnen het netwerk. Bekijk hieronder alle sessies, kies waar jij het podium pakt – en meld je aan!
Pak het Podium met: dienstverlening
Transparantie creëert vertrouwen! Daarom zetten 9 gemeenten binnen Dimpact een belangrijke stap in het toegankelijk maken van openbare informatie. Samen ontwikkelen zij het Generiek Publicatieplatform (GPP) Wet Open Overheid. Hiermee wordt het delen van informatie makkelijker voor gemeenten.
Hoe werkt dit in de praktijk? Pieter Bas Wijne (gemeente Zaanstad) en product owner Marco Klerks nemen je mee in de eerste ervaringen. Beleef zelf hoe deze oplossing helpt overheidsinformatie toegankelijker te maken. Doe inspiratie op en ontdek hoe jouw gemeente digitale transparantie kan vergroten!
Door: Marco Klerks (gemeente Rotterdam) en Pieter-Bas Wijne (gemeente Zaanstad).
Interessant voor: leidinggevenden en medewerkers uitvoeringsafdelingen, bestuurders, beleidsadviseurs, I-adviseurs, I-architecten, communicatieadviseurs, project- en programmamanagers.
In deze interactieve sessie laten we zien hoe MijnServices de interactie tussen inwoner en medewerker soepel laat verlopen. Met een praktijkvoorbeeld laten we zien hoe een klantvraag door het Common Ground-landschap stroomt.
In samenwerking met het landelijke programma Common Ground maken we gemeentelijke dienstverlening efficiënter en gebruiksvriendelijker. Ontdek hoe systemen naadloos samenwerken en hoe jij deze inzichten kunt toepassen om dienstverlening binnen jouw gemeente te verbeteren. Doe mee en ervaar de kracht van MijnServices!
Door: Vincent van Beek (VNG projectmanager Omnichannel MijnServices).
Interessant voor: (Beleids-)adviseurs, project- en programmamanagers op het gebied van (digitale) dienstverlening, I-adviseurs, I-architecten.
Een inwoner of ondernemer zou zijn verhaal maar één keer hoeven te vertellen. Hoe zorgen we daarvoor? In deze interactieve workshop verkennen we hoe inwoners en professionals slimmer kunnen samenwerken zonder versnippering van informatie. Twee gemeenten delen hun ervaringen met PodiumD portaal, een plek waar relevante informatie voor inwoners samenkomt. Aan de hand van dit praktijkvoorbeeld laten we zien hoe gemeenten online dienstverlening naar een hoger niveau tillen!
Door: Dino Zecic (gemeente Deventer), Bram Bolscher (gemeente Enschede).
Interessant voor: Adviseurs en procesmanagers gericht op het uitvoeringsproces, I-adviseurs, I-architecten, project- en programmamanagers op het gebied van dienstverlening.
Hoe zorgen we ervoor dat inwoners op het juiste moment de juiste informatie krijgen, zonder dat ze daar zelf om hoeven te vragen? Met proactieve dienstverlening geven we inwoners op het juiste moment wat ze nodig hebben. Tegelijkertijd roept het vragen op over privacy, controle en betrouwbaarheid. Dit is een belangrijke afweging, waar we actief mee aan de slag gaan.
In deze sessie verkennen we kansen en risico’s op basis van praktijkvoorbeelden. We bespreken hoe gemeenten proactief kunnen handelen zonder in te boeten op transparantie en vertrouwen. Doe mee en ontdek hoe we samen proactieve dienstverlening waardevol én verantwoord kunnen maken!
Door: Nora Otto (VNG)
Interessant voor: Bestuurders, beleidsadviseurs, project- en programmamanagers op het gebied van dienstverlening, communicatieadviseurs.
De Europese Digitale Identiteit (EDI) wallet komt eraan, en dat heeft impact op gemeentelijke dienstverlening, processen en medewerkers. Hoe bereiden we ons hierop voor?
Gemeenten Nijmegen en Deventer delen hun inzichten uit de praktijk: welke kansen en uitdagingen brengt de ID-wallet met zich mee? In deze interactieve sessie verkennen we samen de beste aanpak en werken we aan een routekaart voor succesvolle invoering. Doe mee en help mee de toekomst van digitale identificatie binnen gemeenten vorm te geven!
Door: Wendy van den Eeckhout (gemeente Nijmegen)
Interessant voor: Beleidsadviseurs, project- en programmamanagers gericht op dienstverlening, I-adviseurs, I-architecten
Gegevens (zaken en documenten) uit taak-specifieke applicaties zijn essentieel voor een volledig klantbeeld. Maar hoe zorg je dat die gegevens dan ook op een eenduidige wijze breed beschikbaar komen voor andere systemen?
In deze sessie gaan sprekers van PinkRoccade en Dimpact in op de manier waarop we de gegevens van de taak-specifieke applicatie iBurgerzaken beschikbaar gaan maken voor PodiumD. De principes van Common Ground vormen daarbij uiteraard de basis. Door gebruik te maken van de ZGW-api’s schrijven we zaken weg in OPENzaak/PodiumD zaak. Daarmee zetten we een eerste stap om de werelden van PodiumD en iBurgerzaken op basis van de principes van Common Ground met elkaar te verbinden.
Door: Sprekers vanuit PinkRoccade en Dimpact, de namen worden binnenkort bekendgemaakt.
Interessant voor: Beleidsadviseurs op het gebied van dienstverlening, hulpverlening en ondersteuning, managers IV/IT, I-adviseurs, I-architecten en projectleiders/programmamanagers (op het gebied van dienstverlening, wetgeving en digitale producten zoals PodiumD).
AI-initiatieven schieten uit de grond, maar hoe zorgen we ervoor dat ze meer worden dan losse pilots? Gemeenten hebben de kans om AI structureel in te zetten voor betere dienstverlening. Hoe we dat waarmaken? Door samen te werken!
In deze sessie ontdek je hoe AI.Co.NL en Dimpact gemeenten helpen AI écht in de praktijk te brengen. Zo deelt gemeente Montferland de eerste ervaringen met AI-assistent Mai. We brengen lopende initiatieven binnen Dimpact in kaart. Zo blijft het niet bij kennis delen, maar bepalen we samen welke concrete stappen we nú kunnen zetten. Doe mee en word onderdeel van de AI-toekomst van gemeenten!
Door: Bart Geerdink (VNG), Koen Pelzer (gemeente Zaanstad), Mano Radema (oprichter Maan C) Dick Laan (gemeente Enschede).
Interessant voor: Leidinggevenden en medewerkers uitvoeringsafdelingen en bedrijfsvoering, adviseurs en procesmanagement gericht op uitvoering, beleidsadviseurs op het gebied van (digitale) dienstverlening, hulpverlening en ondersteuning, managers IV/IT, I-Adviseurs, communicatieadviseurs, project- en programmamanagers op (digitale) dienstverlening of wetgeving.
Hoe zorg je als gemeente voor digitale producten die écht aansluiten op de behoeften van inwoners? En hoe doe je dat slim? In deze sessie laten we zien hoe onderzoek, prototypes en standaarden zoals het NL Design System helpen om toegankelijke en gebruiksvriendelijke diensten te ontwikkelen.
We duiken eerst in behoefte- en gebruikersonderzoek: hoe achterhaal je wat mensen écht nodig hebben? Daarna kijken we hoe je met klikbare prototypes snel ideeën test en met surveys waardevolle inzichten ophaalt. Ook laten we zien hoe je bestaande standaarden slim inzet om efficiënter en consistent te ontwerpen.
Aan de hand van praktijkvoorbeelden, zoals onze aanpak voor gemeente Den Haag, gemeente Tilburg en VNG, laten we zien hoe deze methodes in de praktijk werken. Tot slot ervaren we samen wat er komt kijken bij het neerzetten van een toegankelijk product.
Door: Annet van Vulpen, teamlead UX Design (Acato).
Interessant voor: Adviseurs en procesmanagers gericht op het uitvoeringsproces, beleidsadviseurs, project- en programmamanagers gericht op (digitale) dienstverlening, I-adviseurs, communicatieadviseurs.
Pak het podium met: digitaal leiderschap
Pak je kans om aan te haken bij de ontwikkeling van PodiumD! Dimpact heeft als voorloper al flinke stappen gezet en nodigt nieuwe gemeenten uit om samen verder te bouwen. In deze sessie ontdek je hoe je instapt, welke lessen je direct kunt toepassen en hoe je je voorbereidt op een bewuste deelname. Laat je inspireren door praktijkervaringen uit programma Beyond23 en gemeente Hoorn en voeg in op de toekomst van digitale dienstverlening!
Door: Patrick Castenmiller (gemeente Hoorn), Jaap van Vliet (Dimpact).
Interessant voor: Leidinggevenden en medewerkers uitvoeringsafdelingen en bedrijfsvoering, bestuurders, managers IV/IT, I-adviseurs.
Digitale veranderingen vragen niet alleen om nieuwe technologieën, maar ook om persoonlijk leiderschap. Hoe ga jij om met verandering? Ben je een voorloper of wacht je liever af? Waar je ook staat, jij hebt de kans om het podium te pakken en proactief te leiden.
Hoe je dat doet? In deze sessie onderzoeken we welke mindset, vaardigheden en acties essentieel zijn om met zelfvertrouwen en impact door de digitale transformatie te navigeren. Ontdek hoe jij jouw leiderschap kunt versterken en actief invloed kunt uitoefenen op de veranderingen die voor je liggen. Pak je kans en versterk jouw leiderschap!
Door: Lucianne Vermeulen (gemeente Rotterdam) en Suzanne van der Velden (Dimpact).
Interessant voor: Leidinggevenden en medewerkers uitvoeringsafdelingen en bedrijfsvoering, bestuurders, managers IV/IT, (beleids-)adviseurs, project- en programmamanagers (digitale) dienstverlening, communicatieadviseurs, I-adviseurs, I-architecten.
Pak het podium met: samenwerking
Benieuwd hoe je als gemeente kunt aanhaken bij de continue ontwikkeling van PodiumD? In deze sessie krijg je de kans om rechtstreeks in gesprek te gaan met mensen uit de praktijk: een product owner, productbeheerder, ontwikkelpartner en medewerker van een gemeente.
Hoe worden ontwikkelwensen en innovatieve ideeën vertaald naar een werkende oplossing? Hoe spelen we in op wet- en regelgeving, zoals de Woo? Dit laten we je zien in een open gesprek waarin we onze ervaringen delen en jij alle ruimte hebt om vragen te stellen.
Aan de hand van jullie vragen en praktijkvoorbeelden laten we zien hoe we door samenwerking tussen gemeenten, Dimpact en ontwikkelpartners PodiumD blijven verbeteren.
Stel je vragen, denk mee en ontdek hoe ook jouw bijdrage het verschil kan maken.
Door: Wiebe Kortenbach (product owner PodiumD), ontwikkelpartner, productbeheerder, product owner PodiumD product, medewerker van een gemeente die PodiumD gebruikt (namen worden binnenkort gedeeld).
Interessant voor: Leidinggevenden uitvoeringsafdelingen, adviseurs en procesmanagement gericht op uitvoering, managers IV/IT, I-adviseurs, I-architecten, project- en programmamanagers gericht op (digitale) dienstverlening, communicatieadviseurs.
PodiumD groeit snel en wordt al door veel gemeenten ingezet, waarbij het soepel samenwerkt met e-Suite en steeds meer producten worden toegevoegd. Vanaf 1 juli is PodiumD klaar voor de volgende stap: gemeenten kunnen starten met de migratie van hun digitale dienstverlening naar PodiumD.
Stap tijdens ons congres in de PodiumD Productcarrousel. Ervaar zelf hoe de verschillende producten samenkomen en naadloos op elkaar aansluiten binnen het gemeentelijke IT-landschap. Gemeenten, product owners en ontwikkelpartners laten je per product zien wat het is, hoe het werkt en welke voordelen het biedt. Stap in en ontdek hoe PodiumD jouw dienstverlening naar een hoger niveau tilt!
Deze parallelsessie heeft een korte centrale aftrap, en daarna ligt de focus op doen en demonstreren. Per PodiumD-product wordt een presentatiestand ingericht, waarin je ziet en beleeft hoe het in de praktijk werkt.
Door: centrale aftrap door Dick Laan (gemeente Enschede). Per product de product owner of gemeentelijke gebruiker en een ontwikkelpartner (namen worden binnenkort bekendgemaakt).
Interessant voor: Leidinggevenden en medewerkers uitvoeringsafdelingen en bedrijfsvoering, bestuurders, managers IV/IT, (beleids-)adviseurs, project- en programmamanagers (digitale) dienstverlening, communicatieadviseurs, I-adviseurs, I-architecten.
Doe je mee?
Ben je enthousiast geworden en wil je 1 of meerdere parallelsessies bijwonen?*
Meld je aan voor ons congres
*Neem je deel aan de ALV of als gevolmachtigde? Vul dan dit formulier in.
Bekijk voor meer informatie over het Dimpact-congres de congrespagina.