Open Formulieren

Open Formulieren is dé oplossing voor gemeentelijke webformulieren. Open Formulieren is ontwikkeld voor en door gemeenten. De oplossing vormt de schakel tussen de vraag van de inwoner of ondernemer en de dienstverlening van de gemeente. Met deze veilige en gebruiksvriendelijke webformulieren bieden we samen toekomstvaste dienstverlening.

Waarom Open Formulieren is ontwikkeld

In 2023 liep het contract voor de e-Suite af. Dit zaaksysteem voor gemeenten bevatte een formulierenmodule. Deze moest dus vervangen worden. Vanuit de ambitie om samen gebruiksvriendelijke en toekomstbestendige dienstverlening te realiseren, ontwikkelde een aantal Dimpact-gemeenten samen Open Formulieren.

Samenwerken binnen Dimpact

Binnen Dimpact vonden de initiatiefnemers meer medestanders. In 2021 besteedde Dimpact namens de gemeenten aan. De lidgemeenten stuurden de ontwikkeling aan. Ontwikkelpartner Maykin Media leverde de software. Door kennis te delen en elkaars ideeën opnieuw te gebruiken wordt Open Formulieren continu doorontwikkeld.

Veilige, gebruiksvriendelijke dienstverlening

Open Formulieren biedt inwoners en ondernemers veilige en gebruiksvriendelijke dienstverlening. Beheerders en redacteuren kunnen snel en eenvoudig formulieren maken, aanpassen en hergebruiken. Ook kunnen de formulieren gekoppeld worden aan (backoffice) systemen, DigiD en eHerkenning. Zo bieden gemeenten hun inwoners en ondernemers digitale dienstverlening zonder onderbrekingen.

Dienstverlening op maat

De content van Open Formulieren is dynamisch. Dat betekent dat je als beheerder kunt instellen dat een inwoner of ondernemer vervolgvragen krijgt die passen bij de gegeven antwoorden. Dat maakt dienstverlening persoonlijker en gebruiksvriendelijker.

Een open systeem

Open Formulieren is open source. De code is dus aanpasbaar en voor de doorontwikkeling zijn gemeenten niet afhankelijk van een leverancier. Ook is de oplossing responsief (hij werkt goed op verschillende schermgroottes) en is het ontwerp gebruiksvriendelijk.

Toekomstgerichte webformulieren

Open Formulieren is onderdeel van PodiumD. Hierop heet het PodiumD formulier. PodiumD is het geïntegreerde platform voor digitale dienstverlening. Dimpact ontwikkelt dit platform samen met haar leden. Op PodiumD werken verschillende producten samen aan naadloze, intuïtieve en mensgerichte dienstverlening. Open Formulieren blijft dus geen op zichzelf staand systeem voor webformulieren, maar wordt ook onderdeel van een integrale digitale dienstverlening.

Meer informatie

Heb je vragen of wil je weten wat Open Formulieren voor jouw gemeente kan betekenen?

 

Neem contact op