Vrouw met bril is lachend in gesprek met man
22 jan 2022
2 min.
Nieuws

Gemeente Horst aan de Maas live met Open Formulieren

Open Formulieren is live! Sinds 1 februari 2022 werkt Horst aan de Maas als eerste gemeente in Nederland met deze nieuwe open source e-formulieren-oplossing. “Een subsidie of parkeerontheffing aanvragen of een automatische incasso instellen: inwoners kunnen dit online nu zonder enige moeite regelen.”

Voordelen voor inwoners

Open Formulieren is ontwikkeld in een nauwe samenwerking tussen Dimpact, tien Dimpact-leden, de gemeenten Den Haag. werkorganisatie SED, Utrecht en de softwareleverancier, Maykin Media. “Samen hebben we goed nagedacht over welke dienstverlening we willen aanbieden aan inwoners en ondernemers, en vervolgens over wat dat betekent voor de formulierensoftware”, vertelt Harmke Hulsman, adviseur online dienstverlening bij gemeente Horst aan de Maas. “Voorheen konden inwoners bijvoorbeeld niet meerdere bijlagen tegelijk uploaden – dan kan nu wel. Ook liepen formulieren waarbij een foto geüpload moest worden, vast als het bestand te groot was. Nu worden foto’s automatisch verkleind. En bovendien kunnen inwoners formulieren nu tussentijds opslaan.

Gemakkelijker nieuwe producten en diensten aanbieden

Niet alleen voor de inwoners, maar ook voor de gemeente zelf biedt de open source oplossing Open Formulieren voordelen. Hulsman: “We werken bijvoorbeeld allemaal in hetzelfde systeem. Zien we op de website van de gemeente Haarlemmermeer een formulier dat wij ook goed kunnen gebruiken, dan is het een kwestie van dat formulier in onze omgeving zetten, er ons eigen sausje overheen gooien en live gaan. En sowieso wordt het gemakkelijker om online nieuwe producten en diensten aan te bieden, omdat de basis voor goede formulieren nu staat.

Samen ontwikkelen én innoveren

Bovendien is Horst aan de Maas een kleine gemeente, en alleen hadden we de nieuwe formulieren nooit kunnen realiseren”, gaat Hulsman verder. “Door samen te werken met andere gemeenten hebben we wél slagkracht. En de samenwerking betekent ook dat we continu kunnen blijven doorontwikkelen. Heel belangrijk, want wat nu online goed werkt, kan over een jaar alweer achterhaald zijn. Samen innoveren is dus net zo belangrijk als samen ontwikkelen. Als straks iedere gemeente in ons samenwerkingsverband live is met Open Formulieren – na 25 februari – willen we in community onder leiding van Dimpact met elkaar in gesprek blijven én kennis blijven delen.”

Uniek project

De ontwikkeling van Open Formulieren was een uniek project waarin we als Dimpact ook met niet-leden toekomstbestendige formulieren hebben gebouwd. De Common Ground architectuur maakt de oplossing onafhankelijk van andere applicaties bruikbaar. Door samen te werken verdelen gemeenten taken, delen ze kennis over de toepassing en zijn ze minder afhankelijk van leveranciers.“, vertelt Bas van Rens, projectleider Open Formulieren.

Wil jij weten wat Open Formulieren voor jouw gemeente kan betekenen?

Neem contact op

Wil je meer weten over Open Formulieren?

Bezoek de pagina Open Formulieren.