Common Ground

Common Ground

Common Ground is een beweging vanuit gemeenten, initieel van VIAG en IMG100000+, om de innovatie van dienstverlening aan burgers en bedrijven te versnellen.

Wat is Common Ground?

 De huidige ICT-voorzieningen van gemeenten remmen de vooruitgang, doordat zij gebaseerd zijn op achterhaalde concepten. Zo zijn gegevens, functionaliteit en gebruikersinterface met elkaar vervlochten in silo’s en worden (basis)gegevens met datadistributie gekopieerd en gesynchroniseerd.  

Common Ground is geïnspireerd door het Estlandse model waarin een landelijke gegevens-laag applicaties van gemeenten voedt met de benodigde gegevens. Inwoners en bedrijven krijgen meer en beter inizcht in de manier waarop er met hun gegevens wordt omgegaan (AVG). Bovendien worden gemeenten straks met Common Ground minder afhankelijk van hun leveranciers. 

Waarom doet Dimpact mee?

Wij herkennen de problemen die gemeenten ervaren in hun informatiehuishouding en we zien ook dat de samenwerking in ketens deze alleen maar vergroot. De behoefte aan een nieuwe inrichting van het applicatielandschap is groot en we verwachten dat Common Ground een doorbraak kan creëren. Wij zien innovatiekansen voor de publieke dienstverlening in de beweging van Common Ground, want informatie van de overheid wordt opnieuw geordend; rondom inwoners en bedrijven. Zij krijgen regie op hun eigen gegevens en de dienstverlening wordt persoonlijker. Daarom wilt Dimpact bijdragen aan deze vernieuwing en ervoor zorgen dat haar portfolio voor haar leden Common Ground gereed is. 

Concrete activiteiten

Fieldlab 1: Koppelen zaaksysteem met apps 

VNG organiseert Common Ground fieldlabs met als doel proof of concepts te bouwen die laten zien dat Common Ground in de praktijk kan werken.  

Bij het eerste Fieldlab heeft Dimpact in samenwerking met Atos de e-Suite (een zaaksysteem) aangesloten op het netwerk van Common Ground (*de NLX). Dit netwerk maakt het mogelijk om gegevens bij de bron op te halen en bij te houden. Het verhelpt veel ICT-koppel problemen en het zorgt voor eenmalige opslag en hergebruik van gegevens. 

Enkele voordelen van de e-Suite aansluiting op het Common Ground netwerk zijn: 

  • Gemeenten kunnen gemakkelijk apps van derden op de Atos e-Suite aansluiten; 

  • Apps kunnen voldoen aan de Archiefwet; 

  • Klant(zaak)gegevens kunnen nu centraal (landelijk) beschikbaar komen; en 

  • Basisgegevens kunnen nu bij de bron opgehaald worden en zijn daardoor actueel. 
     

Fieldlab 2: iSociaal en Kindpakket 

Ook bij het aankomende Fieldlab in september 2018 zal Dimpact weer deelnemen. Deze keer met twee andere initiatieven, namelijk met iSociaal en Kindpakket. 

  • iSociaal is een initiatief een viertal Dimpact lid-gemeenten (Enschede, Deventer, Groningen, Zwolle) om de dienstverlening voor Zorg en Werk&Inkomen op vernieuwende wijze vorm te geven. Er wordt een persoonlijke digitale omgeving gebouwd, die van en voor de inwoners is met regie op eigen gegevens. Meer informatie: https://www.dimpact.nl/isociaal 

  • Het Kindpakket is een app waarmee eenvoudig vergoedingen aangevraagd kunnen worden voor arme kinderen; zodat ze kunnen sporten, muziekles kunnen nemen of een bijdrage voor een schoolreisje krijgen. De app verzamelt daarvoor de regelingen voor arme kinderen. https://www.kindpakket.nl/ 

Beide initiatieven worden aangesloten op het Common Ground netwerk en op het e-Suite zaaksysteem. 

*De NLX is een API gateway zoals de Estse X-Road.  

Doe mee en deel mee in de voordelen van de vereniging