Zaaksysteem

Zaaksysteem

De invoering van zaakgericht werken is een organisatorische werkwijze voor de gemeente – een middel – om klantgerichte dienstverlening te realiseren. Niet de vakafdeling of het product staat centraal, maar de zaak van de klant. Het is een grote kanteling van de organisatie die – gegeven de grote hoeveelheden informatie , processen en personen een gespecialiseerd integraal IT-systeem vereist. Hiervoor heeft Dimpact e-Suite ingekocht.

Oplossing

Om zaakgericht werken (technisch) mogelijk te maken, heeft Dimpact voor haar leden een zaaksysteem (Atos e-Suite) verworven door middel van een Europese aanbesteding. In het zaaksysteem wordt alle zaakgerelateerde informatie opgeslagen. Maar er zijn nog meer systemen betrokken bij het behandelen van aanvragen, zoals Webformulieren voor inwoners waarmee aanvragen worden ingediend Klantcontactsysteem Document Management Systeem (DMS) Koppelingen en koppelvlakken met domeinspecifieke backoffice systemen Diverse componenten worden binnen Dimpact gestandaardiseerd, centraal beheer en onderling uitgewisseld. Binnen de vereniging ontstaat bijvoorbeeld een bibliotheek met een ZaakTypenCatalogus, implementatie- en inrichtingsrecepten, generieke zaakafhandelprocessen en specifieke zaakafhandelprocessen (vervanging backoffice applicaties). Ook is er binnen Dimpact aandacht voor de veranderopgave van gemeenten. We delen kennis en zijn er diensten door derden (inkoopkorting) verworven om gemeenten (indien gewenst) te ondersteunen.

Kenmerken

Kenmerken van het door Dimpact verworven zaaksysteem zijn: integrale (zaak)informatievoorziening binnen en buiten de gemeente uitwisselingen op basis van open standaarden en zuivere architectuur processen worden van A-tot-Z ondersteund of zelfs automatisch uitgevoerd zaakbeheer, werkstroommanagement, taakmanagement en taakbehandeling domein specifieke registraties plug-ins van derden (zoals iBurgerzaken van PRLG plug-in). Voor meer informatie over de ICT-oplossing voor zaakbeheer zie de website Atos e-Suite. Daarnaast hebben ook andere producten en diensten uit het Dimpact-portfolio een relatie met zaakgericht werken.

Voor meer informatie en/of advies

Marjolein Kröner
Adviseur e-Dienstverlening & Zaakgericht Werken

Oost Gelre en Twenterand: “Écht samenwerken binnen Dimpact is heel zinvol”

“We hebben te maken met veel dezelfde uitdagingen, zeker tijdens verandertrajecten. Sommige medewerkers hebben nu eenmaal moeite met de veranderingen die op hen afkomen; dat is bij iedere organisatie hetzelfde. En dat is ook meteen de échte uitdaging van een veranderproces, en dus ook van overstappen op het zaaksysteem”,

Marjolein Kröner en Frank Herik
Oost Gelre en Twenterand
Loek Bal

Zaakgericht werken: de drie pijlers voor een succesvolle implementatie volgens Nissewaard en Deventer

“Als gemeente Nissewaard waren we al langer bezig met het thema ‘zaakgericht werken’, weliswaar nog in een ander applicatielandschap. Nu was het tijd voor de volgende stap, maar hoe krijg je die gerealiseerd?

Loek Bal en Dick Beekman
Nissewaard en Deventer
Carla weening

Breed Zaakgericht Werken bij gemeenten Velsen en Rotterdam

Hoe kun je efficiënt én effectief zaakgericht werken in je organisatie implementeren? Dat was het vraagstuk waar de gemeenten Velsen en Rotterdam met elkaar over in gesprek gingen. Velsen bedacht hiervoor namelijk een inventieve oplossing: de blokjessessie. En die oplossing kon Rotterdam goed gebruiken.

Carla Weening en Jeroen op 't Root
Velsen en Rotterdam

Doe mee en deel mee in de voordelen van de vereniging