WIM (website)

WIM (website)

WIM is een vrij herbruikbaar Website Model van, voor en door gemeenten. Met de WIM-website realiseert elke gemeente snel en tegen minimale kosten online toegankelijkheid. Dit doen wij door in samenwerking het hergebruik van techniek, kennis en middelen tussen gemeenten te stimuleren.

Standaardisatie en hergebruik

Hergebruik staat voor Dimpact centraal binnen en buiten onze vereniging. Daarom is WIM gebouwd op basis van de veelgebruikte open source techniek van Drupal. Wij willen WIM met jou delen, zodat andere (overheid)instellingen niet opnieuw het wiel hoeven uit te vinden.

Inmiddels maken 10 gemeenten gebruik van de WIM standaard. Dit zijn de gemeenten Assen, Borne, Coevorden, Gemert-Bakel, Laarbeek, Oldambt, Oldenzaal, RoermondWaterland en Zwolle.

Het samenwerkingsverband van WIM-gemeenten werkt samen aan optimaal hergebruik door gemeenten voor hun websites. Elke gemeente in Nederland kan de WIM-websitemodellen vrij downloaden en hergebruiken. Dit wordt mogelijk gemaakt door het samenwerkingsverband van WIM-gemeenten.

Gemeenten die zich herkennen in de ambities van WIM nodigen wij van harte uit om mee te doen in ons samenwerkingsverband WIM. Met het WIM-lidmaatschap draagt jouw gemeente op nationaal niveau bij aan de activiteiten van het WIM samenwerkingsverband, neemt men deel aan overleggen, geeft sturing en draagt bij aan kennisdeling. 

Het WIM-lidmaatschap biedt jouw gemeente unieke voordelen. Met het WIM-lidmaatschap heb je invloed op de strategie en doorontwikkeling van de WIM-websites. Je draagt actief bij aan betere digitale dienstverlening, aan onderzoek, kennisopbouw en aan hergebruik door gemeenten.

Voordelen WIM samenwerking

  • Invloed op het beheer en de doorontwikkeling van de WIM-websitemodellenkosten delen bij doorontwikkeling van de WIM-websitemodellen.
  • Inkoopvoordeel door centrale hosting van de WIM-websites.
  • Advies en vraagarticulatie voor uw gebruik en (lokale) doorontwikkelingswensen.
  • Borgt hergebruik van het standaard model (geen onnodige kosten).
  • Praktische ondersteuning bij toepassing, gebruik en uw inkoop/opdrachtgeverschap.
  • Gezamenlijk onderzoek, benchmarking en kennisopbouw op het gebied van beheer, communicatie, kanaalsturing en dienstverleningsstrategie.
  • Regie op leveranciersnetwerk, inzicht in prestaties van leveranciers.
  • Belangenbehartiging bij landelijke stakeholders.
  • Gezamenlijke vraagbundeling en investering in het webdomein.
  • Inkoopvoordelen bij aanpalende producten en diensten door derden.

Ontwikkeling nieuwe open source website Open Online

De ondersteuning van de Drupal 7 techniek die voor WIM gebruikt wordt, stopt in november 2023. Daarom zijn 26 Dimpact-gemeenten in de eerste helft van 2020 een aanbesteding gestart voor de ontwikkeling van een nieuwe open source website. De te ontwikkelen oplossing heet Open Online.

De deelnemende gemeenten staan zelf aan het stuur en hebben het volledige eigenaarschap. Binnen Dimpact ontwikkelen ze één gezamenlijk systeem waarmee gemeentelijke websites kunnen worden gemaakt. De functionele en technische opzet van de te ontwikkelen oplossing is volledig tot stand gekomen door input en kennis van alle deelnemende gemeenten.

Inmiddels zijn al enkele gemeenten live met Open Line. Dit zijn onder meer Enschede, Emmen, Oost Gelre, Raalte, Velsen, Kampen en Groningen.

Wil je meer weten over Open Online? We vertellen je er graag meer over. Bel 088 3460000 of stuur een mail met jouw vragen naar info@dimpact.nl. We staan je graag te woord! 

Doe mee en deel mee in de voordelen van de vereniging