Groep met elkaar in gesprek aan tafel
18 mei 2022
2 min.
Nieuws

Gemeente Vught live met Open Online

Een eigentijdse, toegankelijke website voor inwoners die ‘aan de achterkant’ door medewerkers van de gemeente gemakkelijk up-to-date te houden en uit te bouwen is. Het is het resultaat van de livegang van Open Online bij gemeente Vught. “Met Open Online heb je als kleine én als grote gemeente alles in huis voor een goede website.”

Sámen ontwikkelen, investeren én de regie hebben

Gemeente Vught is één van de initiatiefnemers van Open Online. “We zijn er een kleine drie jaar geleden mee begonnen, omdat de ondersteuning op Drupal voor Gemeenten verliep”, vertelt Tim van Dongen, coördinator ICT. “Het idee voor Open Online is ontstaan vanuit onze visie. Als gemeente Vught zoeken wij namelijk graag de samenwerking op met andere gemeenten. In dit geval betekent samenwerken sámen ontwikkelen, investeren én de regie hebben. Oftewel: we zijn niet – zoals bij een standaard pakket – overgeleverd aan de grillen en de roadmap van een leverancier.

Flinke doorgroei mogelijk

Inmiddels is gemeente Vught een goede maand live met Open Online – binnenkort volgen andere gemeenten uit het samenwerkingsverband. Van Dongen vertelt: “Concreet betekent dit dat onze nieuwe website gelanceerd is – een mooie mijlpaal! En ook leuk om te vermelden: alle ongeveer 75 formulieren op de website werken op basis van Open Formulieren. Omdat Open Online een open source-oplossing is, kunnen we bovendien nog flink doorgroeien. Zo gaat de website van ons sociaal domein binnenkort over op deze techniek en onderzoeken we de mogelijkheid om de kennisbankfunctionaliteit van Open Online in te zetten voor ons interne klantcontactcentrum.”

Aansluiting bij Common Ground

En er zijn nog veel meer technische ontwikkelingen mogelijk, want bij open source kan de code door iedereen opgepakt en verbeterd worden. “De software die je gebruikt is in essentie gratis – je betaalt alleen voor de uren van de ontwikkelaar. Dat maakt snelle doorontwikkeling mogelijk”, vertelt Van Dongen. “Bovendien sluit Open Online aan bij de Common Ground-beweging, waarbij één van de pijlers is dat data wordt losgekoppeld van applicaties en wordt ontsloten bij de bron. We bieden dus niet alleen onze inwoners een fraaie website, maar voeren meteen ook de landelijke ambitie van de VNG uit om hen met moderne, kwalitatief hoogstaande technieken een optimale e-dienstverlening te bieden.”

Wil jij weten wat Open Online voor jouw gemeente kan betekenen?

Neem contact op

Wil je meer weten over Open Online?

Bezoek de pagina Open Online of neem contact met ons op. Wij helpen je graag!