22 apr 2025
4 min.
Nieuws

Voormalig wethouder Elbert Joosten over PodiumD

PodiumD is een open source platform dat digitale dienstverlening slimmer, eenvoudiger en persoonlijker maakt. Het is gebaseerd op Common Ground. In dit artikel, onderdeel van een vierluik over PodiumD, deelt voormalig wethouder Elbert Joosten waarom gemeente Horst aan de Maas mee ontwikkelde aan PodiumD en welke kansen en uitdagingen hij ziet.

“Wie aan de zijlijn blijft staan, mist kansen.” Elbert Joosten van de gemeente Horst aan de Maas is duidelijk over de samenwerking binnen Dimpact en de ontwikkeling van PodiumD. “Samenwerking is geen optie, maar een noodzaak. Laten we inzetten op een toekomst waarin gemeenten elkaar versterken, in plaats van concurreren,” voegt hij toe. Vanuit deze overtuiging leverde gemeente Horst aan de Maas een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van PodiumD, met name de voorlopers van PodiumD formulier en web. Ze stopten veel energie in het fundament waarmee andere gemeenten nu aan de slag kunnen.

 

Afbeelding 1 We lichten ieder interview toe aan de hand van een praatplaat. Deze praatplaat laat de kansen van PodiumD zien.

 

342 gemeenten die het wiel uitvinden

“Op dit moment zijn er 342 gemeenten die allemaal zelf het wiel proberen uit te vinden,” zegt Elbert. “We betalen ons blauw aan dure specialisten die telkens dezelfde problemen oplossen.”

Met PodiumD wordt deze vicieuze cirkel doorbroken. Gemeenten ontwikkelen samen digitale oplossingen en blijven eigenaar van de software. “Dat betekent minder afhankelijkheid van externe leveranciers, lagere kosten en een betere kwaliteit van dienstverlening,” legt hij uit.

Gemeenten bepalen gezamenlijk de prioriteiten van PodiumD. Dit vraagt volgens Elbert om een scherpe blik op wat écht nodig is. “Luister naar je inwoners, ondernemers en medewerkers. Wat zij nodig hebben bepaalt waar je de focus legt. Alleen zo kun je echt verschil maken.”

Gemeente Horst aan de Maas onderzoekt nog welke producten van PodiumD het beste aansluiten bij hun behoeften. En juist dát is een van de sterke punten van PodiumD. Gemeenten kunnen hun digitale dienstverlening helemaal op maat samenstellen. Ze zijn niet gebonden aan het volledige pakket, maar kiezen alleen de producten die voor hen relevant zijn. Zo kunnen ze stap voor stap beginnen met wat écht werkt voor hun gemeente.

 

Laat het kerktorendenken los

Een grote uitdaging, volgens Elbert, is het loslaten van wat hij ‘kerktorendenken’ noemt. “Veel gemeenten denken dat ze uniek zijn, maar in de praktijk verschillen we weinig. Natuurlijk zijn er nuances, maar de basis is vaak hetzelfde.”

Loslaten van deze manier van denken vraagt om bestuurlijke moed. “Het is spannend om een deel van je autonomie op te geven, maar het levert enorm veel op: meer efficiëntie, betere service en tevreden inwoners.”

Inwoners en ondernemers moeten moeiteloos zaken kunnen doen

“Of je nu om acht uur ’s avonds een vergunning wilt aanvragen of iets wilt regelen midden op de dag, het moet snel en eenvoudig kunnen,” benadrukt Elbert. De visie van PodiumD is glashelder: inwoners en ondernemers moeten moeiteloos zaken kunnen regelen. Toegankelijke IT-systemen maken dit mogelijk, dat zorgt voor blije inwoners en een moderne gemeente.

 

Voorwaarden voor succes

Elbert heeft een aantal praktische adviezen voor gemeenten die net zoals Horst aan de Maas met producten van PodiumD aan de slag willen gaan. “Zorg dat je processen op orde hebt, beschrijf ze helder en zorg voor goed databeheer. Alleen dan kun je succesvol aansluiten bij een initiatief als dit.”

Daarnaast benadrukt hij het belang van een goede voorbereiding en betrokkenheid van medewerkers. “Er heerst vaak angst voor automatisering, maar het gaat erom dat systemen ondersteunend zijn. Ze nemen geen banen weg, maar maken ruimte voor belangrijkere taken die nu blijven liggen.”

Hij benadrukt hoe belangrijk het is voor gemeenten om mee te doen: “Het succes van PodiumD komt voort uit actief samenwerken en het delen van kennis en middelen. Door samen te werken kunnen we veel meer bereiken.”

 

Een gezamenlijke digitale toekomst

Elbert Joosten en gemeente Horst aan de Maas zien PodiumD en alle producten die daarbij horen als middel, niet als doel. De gemeente wil technologie gebruiken om daadwerkelijk verschil te maken voor inwoners, ondernemers en medewerkers. “Uiteindelijk draait alles om het verbeteren van de tevredenheid van inwoners en ondernemers,” vat Elbert samen.

Hij ziet ook uitdagingen: “De techniek gaat razendsnel, maar we moeten zorgen dat onze mensen aangehaakt blijven. Opleiding en training zijn cruciaal om deze veranderingen succesvol te implementeren.”