Zaaksysteem

Deel dit verhaal Share Share Share

Minister Plasterk heeft een duidelijk doel voor ogen: overheidsdienstverlening moet beter. Burgers en bedrijven moeten daarom uiterlijk in 2017 de zaken die ze met de overheid doen, digitaal kunnen afhandelen. 

Vraagstuk

Met de ambitie omtrent digitaal zaken doen met de overheid, staan gemeenten voor een grote veranderopgave ten aanzien van de te structureren dienstverleningsprocessen. Zaakgericht werken speelt hierin een belangrijke rol.

Oplossing

Om zaakgericht werken (technisch) mogelijk te maken heeft Dimpact voor haar leden een zaaksysteem (Atos e-Suite) verworven door middel van een Europese aanbesteding. In het zaaksysteem wordt alle zaakgerelateerde informatie opgeslagen. Er zijn echter nog meer systemen betrokken bij het behandelen van aanvragen, zoals

Diverse componenten worden binnen Dimpact gestandaardiseerd, centraal beheer en onderling uitgewisseld. Binnen de vereniging ontstaat bijvoorbeeld een bibliotheek met een ZaakTypenCatalogus, implementatie- en inrichtingsrecepten, generieke zaakafhandelprocessen en specifieke zaakafhandelprocessen (vervanging backoffice applicaties).

Tevens is er binnen Dimpact aandacht voor de veranderopgave van gemeenten. Hier omtrent delen we kennis en zijn er diensten door derden (inkoopkorting) verworven om gemeenten (indien gewenst) te ondersteunen.

Kenmerken 

Kenmerken van het door Dimpact verworven zaaksysteem zijn:

  • integrale (zaak)informatievoorziening binnen en buiten de gemeente
  • uitwisselingen op basis van open standaarden en zuivere architectuur
  • processen worden van  A-tot-Z ondersteund of zelfs automatisch uitgevoerd
  • zaakbeheer, werkstroommanagement, taakmanagement en taakbehandeling
  • domein specifieke registraties
  • plug-ins van derden (zoals iBurgerzaken van PRLG plug-in)

Voor meer informatie over de ICT-oplossing voor zaakbeheer zie de website Atos e-Suite. Daarnaast hebben ook andere producten en diensten uit het Dimpact-portfolio een relatie met zaakgericht werken.

In de praktijk

Bekijk de cases

Deel dit verhaal Share Share Share