OpenZaak

OpenZaak

Om de visie rond Common Ground te realiseren, hebben gemeenten nieuwe ICT-componenten nodig die nog niet allemaal op de markt te koop zijn. Dat geldt ook voor de API’s voor Zaakgericht Werken.

Gemeenten hebben een nieuwe, moderne informatievoorziening nodig voor het uitwisselen van gegevens. Het huidige stelsel is niet in staat om snel en flexibel te vernieuwen. Vanuit deze behoefte is OpenZaak ontstaan.

VNG Realisatie heeft landelijke standaarden voor Zaakgericht werken API’s ontwikkeld. OpenZaak maakt gebruikt van deze standaarden. OpenZaak is een set met registraties voor zaakgericht werken. Je kunt hiermee zaken, documenten, besluiten registeren en ophalen bij de bron. Zo blijven de applicaties en de gegevens van elkaar gescheiden.

Met OpenZaak wordt er een nieuw fundament gelegd voor zaakgericht werken. OpenZaak is geen zaaksysteem. Het zijn slechts de registraties. Om als gemeenten gebruik te maken van OpenZaak, zijn applicaties nodig die hier op aansluiten. Denk bijvoorbeeld aan een zaakafhandelcomponent, MijnApp ofapps voor MOR-meldingen

Bekijk dit filmpje voor een demonstratie van OpenZaak.

Met wie werken we samen?

Samenwerken met elkaar aan innovatie is nodig om zowel opbrengsten als investeringen te delen. We vinden het voor onze innovatiekracht belangrijk om onze netwerken met andere gemeenten in te zetten bij innovatie. De betrokken gemeenten bij dit innovatieproject zijn: Rotterdam, Haarlem, Utrecht, Amsterdam, ‘s-Hertogenbosch, Tilburg, Delft, Arnhem, Hoorn, Medemblik en de Gemeenschappelijke Regeling SED.

Regiebureau Dimpact is namens deze gemeenten opdrachtgever naar de leverancier die de software hebben gebouwd.

Wat samenwerken ons oplevert?

We investeren samen en delen onze kennis. Common Ground is voor iedereen nieuw en we hebben elkaars denk- en doe-kracht nodig.

Doe jij ook mee?

Niels Lindeboom, regisseur samenwerking (via 06-22270923 of niels.lindeboom@dimpact.nl) vertelt je graag meer over OpenZaak. Spreek hem aan en ontdek hoe ook jouw gemeente mee kan doen. Daar maken we graag tijd voor.

Doe mee en deel mee in de voordelen van de vereniging