Coöperatieve kracht; samenwerking loont! Geplaatst op:

Deel dit verhaal Share Share Share

 Op 17 november 2016 vond het Dimpact-congres 'Coöperatieve kracht; samenwerking loont' plaats. Vanuit het hele land waren gemeentelijke bestuurders, directeuren, managers, hoofden KCC en burgerzaken, informatiemanagers, projectleiders en beheerders naar Tiel afgereisd om het 10-jarig bestaan van Dimpact mee te vieren en kennis te vergaren en te delen.

 

Foto's van het congres

Tijdens het congres zijn er veel foto's gemaakt. Klik op onderstaande button om de foto's te bekijken.

 Terugblik congres: Coöperatieve kracht; samenwerking loont! 

Gestart als samenwerkingsverband om een digitaal loket te creëren, is Dimpact inmiddels uitgegroeid tot een landelijk kennisplatform voor collectieve dienstverleningsprojecten en naar ruim 30 leden over heel Nederland. Samenwerking en standaardisatie staan bij ons sinds de oprichting hoog in het vaandel. Op ons congres hebben we op feestelijke wijze stil gestaan bij ons jubileum. We hebben terug gekeken naar 10 jaar Dimpact maar ook vooruit. Dit hebben we samen gedaan met gerenommeerde sprekers op het gebied van (digitale) gemeentelijke dienstverlening.

Dimpact als voorbeeld voor invulling aan de landelijke opgave

De Digicommissaris Bas Eenhoorn feliciteerde Dimpact omdat ze 'als één gezicht, als één overheid naar buiten treedt en daarmee als voorbeeld geldt voor de invulling van de landelijke opgaven'. Larissa Zegveld, directeur KING vraagt om meer gerichte dienstverlening naar de burger, maar vooral gebruik te maken van de informatie die al voorhanden is. Hiermee gaf Larissa betekenis aan de rol van informatie in een veranderende maatschappij waarbij de burger zijn of haar informatiebehoefte bepaalt op onderwerpen als gezondheid, veiligheid en openbaar bestuur. 

Van Droom naar daad

Marcel Meijs, gemeentesecretaris bij gemeente Enschede en één van de founding fathers van Dimpact nam ons mee in het verhaal van 'Droom naar Daad'. Marcel vertelde dat hij trots is op de vereniging. 'Dimpact heeft een helder gemeenschappelijk doel; namelijk ‘publieke waarde creëren met kwaliteit als uitgangspunt’. Dat vindt plaats over drie lijnen: samen de werkprocessen organiseren, ‘samen van elkaar te leren’ en ‘gezamenlijk vakmanschap ontwikkelen’.' Leden zorgen en helpen elkaar. “Het gaat om vertrouwen in elkaar en dat is ook bepalend gebleken voor de route van succes, voor nu en voor de toekomst. Natuurlijk gaat dat met vallen en opstaan. Denk dan ook niet aan een snelle sprint, maar eerder aan een lange duurloop”, vertelde Marcel Meijs. 

Waarom kiest een grote gemeente zoals Rotterdam voor een samenwerkingsverband?

Jon Meijer, concerndirecteur van het cluster dienstverlening bij Rotterdam nam ons mee in het verhaal 'Goed geregeld voor de Rotterdammer'. Waarom kiest een grote gemeente voor een samenwerkingsverband? Wat zit daar achter? Dit heeft Jon toegelicht in een presentatie. Jon motiveerde die keuze in de 'link' tussen het cluster dienstverlening en het besef het niet alleen te kunnen. Kennis en capaciteit delen, een betrouwbare en slagvaardige omgeving en vertrouwen kunnen bieden, efficiency en hergebruik van e-diensten. En anderzijds de ontwikkelagenda, de ambitie om te innoveren en daar de dienstverlening op aan te passen en te moderniseren versus de razendsnelle maatschappelijke en technologische ontwikkelingen dit waren de punten waarom ook een grote gemeente als Rotterdam kiest voor het lidmaatschap van Dimpact. 

Parallelsessies

‘s Middags vonden er verschillende parallelsessies plaats. Maar liefst 15 onderwerpen werden belicht.. o.a. de Estonia experience, het organiseren van archiefketen, de omgevingswet, samen aan het stuur (collectieve belangen), zaakgericht werken implementaties, grip en controle op digitalisering, burgerzaken, etc. aanbod. De presentaties van deze parallelsessies kunt u hieronder vinden en downloaden.

 

Foto's van het congres

Tijdens het congres zijn er veel foto's gemaakt. Klik op onderstaande button om de foto's te bekijken.

Deel dit verhaal Share Share Share