Implementatie WIM bij Gemeente Oost Gelre

Implementatie WIM bij Gemeente Oost Gelre

"Gezamenlijke ontwikkeling maakt gedeelde kosten"

Burgers voorop

Het doel was en is nog steeds om bezoekers van onze nieuwe website snel naar de gezochte informatie te leiden. Over onze oude website kwamen geregeld klachten binnen. Het toptakenmodel wat in onze nieuwe Dimpact WIM-website zit is één van de onderdelen die daarbij helpen; het zet aan tot andere manieren van informatiedelen richting burgers en medewerkers.

Binnen Dimpact hebben we als lidgemeenten een gezamenlijke investering gedaan om te komen tot een generiek toepasbaar model voor de gemeentelijke website en intranet. Ook Oost Gelre heeft hieraan bijgedragen als initiator en nu ook als gebruiker. Het resultaat van WIM is een toptakenwebsite en intranetomgeving in een hedendaags jasje met een goede duidelijke structuur voor de bezoekers en - niet geheel onbelangrijk - een goede zoekfunctie!

Gebruiksvriendelijke toptaken

Bezoeker staat centraal

Er moest een omslag van denken in gang worden gezet. Medewerkers zijn doorgaans zo ingesteld dat zij alles op internet willen plaatsen. Er wordt al snel voorbijgegaan aan de informatiebehoefte van de bezoekers. In sommige gevallen was dit een zeer lastige discussie en soms nog, want uiteraard vindt iedereen zijn informatie belangrijk.

Standaardisatie & Identiteit

Ik ben voor standaardisatie. Standaardisatie schept voordelen voor bezoekers van de site, maar ook voor het beheer en onderhoud van de site. Door gebruik van huisstijl, positionering van blokken en content kan de site een eigen gemeentelijke identiteit aannemen. Een mooie lay-out is wenselijk, maar technisch toegevoegde hoogstandjes die geen functie hebben kunnen wat mij betreft achterwege blijven. Daar komt de bezoeker niet voor.

Samenwerking binnen de vereniging

Onderling is er regelmatig contact met collega-gemeenten in de WIM-samenwerking van Dimpact. Doordat je in dezelfde beheeromgeving werkt kun je kennis delen. Ik ervaar dit persoonlijk als zeer prettig. Het is erg bevredigend als je snel een collega-gemeente op weg kunt helpen maar andersom zeer zeker. Verder is er een WIM – CMS beheerwerkgroep die maandelijks bij elkaar komt en waarbij ook de Drupal-ontwikkelaar aanschuift. Van te voren is er een agenda opgesteld en is er de gelegenheid om andere webmasters van andere gemeenten te spreken.

Gezamenlijke ontwikkeling maakt gedeelde kosten

Deze basiswebsite is een goed begin van standaardisatie in gemeenteland en schept voordelen voor onderlinge samenwerking en kennisdeling. Collega’s uit verschillende gemeenten kunnen elkaar indien nodig ook vervangen. Binnen de website kunnen subsites worden opgenomen die binnen hetzelfde systeem beheerd worden.

Dat kan kostenbesparend zijn maar is ook beheersmatig een voordeel. Technische problemen, Webrichtlijnen en ontwikkelingen worden binnen het sjabloon voor alle afnemers in één keer opgelost c.q. aangepakt. "Gezamenlijke ontwikkeling maakt gedeelde kosten".

Doe mee en deel mee in de voordelen van de vereniging